Vrste snova

Vrste snova

Sanjanje se često definiše kao fiziološki i psihološki svesno stanje koje se javlja tokom spavanja i koje se često karakteriše bogatim nizom endogenih, senzornih, motoričkih, emocionalnih i drugih iskustava.

Iako još uvek mnogo toga ne razumemo o prirodi snova i njihovoj složenosti, u medicinskim i psihološkim zajednicama se generalno slažu da snovi odražavaju, barem delimično, naše podsvesno delovanje. Postoji nekoliko podela snova, a ova nam se učinila najinteresantnijom.

Snovi o trenutnim ili skorašnjim događajimaovo je jedan od češćih tipova snova, gde se događaji koji su se desili tokom proteklih 24 do 48 sati direktno ili indirektno odražavaju u snu.

Simbolični snovi: ovi snovi nam pomažu da metaforički obradimo životne događaje (sadašnje ili iz prošlosti). Na primer, imaš problem na poslu, a sanjaš da se penješ na visoku planinu. U ovim snovima se nekada pojave i rešenja.

Udobni snovi: ova prilično uobičajena vrsta sna uključuje fantazije ili utešna iskustva (naročito kada su vremena teška). Udobni snovi su često težnje za ispunjenjem želja ili kompenzacije kao odgovor na uspone i padove svakodnevnog života.

Kreativni snovi/snovi za rešavanje problema: neki snovi su inspirativni i mogu pružiti ili kreativne ideje ili dugo tražena rešenja za probleme. Sanjač se može probuditi sa osećanjem da se dogodilo otkrovenje. Tako je na primer Paul McCartney napisao melodiju za pesmu Yesterdays.

Noćne more: mogu se pojaviti nakon stresnog događaja. Noćne more takođe mogu biti rezultat nerešenih anksioznosti, strahova ili trauma iz prošlosti. Neke noćne more su pokušaji podsvesti/nesvesnog uma da reši probleme. Uzroci noćnih mora mogu biti različiti i izazvani biološkim, neurološkim, hemijskim, dijetetskim, kao i psihološkim faktorima.

Lucidni snovi: jedna od najzanimljivijih vrsta snova je lucidno sanjanje, gde je sanjar svestan da sanja dok se san odvija. Često lucidno sanjanje omogućava sanjaču da „kontroliše“ svoje postupke dok se san odvija kao da je glavni glumac sopstvene avanture. Ova vrsta sanjanja nije samo zabavna i prijatna u mnogim slučajevima, već sanjaru daje moć da reši probleme.

Natprirodni snovi: ovi snovi se retko dešavaju većini ljudi. Ali kada se dese, iskustvo može biti toliko jedinstveno da se san često duboko pamti mesecima ili čak godinama kasnije. Ovo mogu biti snovi u kojima sanjač ima viziju budućeg događaja koji se kasnije ostvari. Takođe mogu biti snovi o osobi ili događaju koji se potvrđuju kao istiniti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dodatno u UREĐENJE DOMA

RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNIH I OKSFORD JASTUČNICA
RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNIH I OKSFORD JASTUČNICA

Obe vrste jastučnica su po svojim unutrašnjim dimenzijama iste i jedina razlika je u ivicama. Klasična jastučnica ima uredne ivice, dok oksford jastučnica ima dodatni deo tkanine koji stvara dodatnu ivicu.
EGIPATSKI PAMUK
EGIPATSKI PAMUK

Egipatski pamuk je biljka koja se gaji isključivo u Egiptu u delti reke Nila, gde kombinacija plodnog tla i jedinstvene klime stvaraju savršene uslove da sorta Gossipium Barbadense raste sporije i tako proizvodi izuzetno fina i dugačka vlakna.