RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNIH I OKSFORD JASTUČNICA

RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNIH I OKSFORD JASTUČNICA

Obe vrste jastučnica su po svojim unutrašnjim dimenzijama iste i jedina razlika je u ivicama. Klasična jastučnica ima uredne ivice, dok oksford jastučnica ima dodatni deo tkanine koji stvara dodatnu ivicu. Ovaj široki rub, tj. bordura, je obično veličine 5-10 cm i ostavlja utisak da je jastuk veći nego što jeste.

Klasična jastučnica svojim svedenim izgledom odiše čistotom, lepotom i jednostavnošću i odlično izgleda u svim bojama i tkaninama. Poznata je i po nazivu housewife jastučnica, a ime je dobila u devetnaestom veku po zadruzi inventivnih domaćica iz Boltona. One su unapredile izgled tadašnjih jastučnica koje su bile cevnog oblika i dodale im preklop koji jastučnicu drži na jednom mestu. 

Oksford jastučnice se svojim bujnim izgledom odlično uklapaju u krevete većih dimenzija popunjavajući njihov široki prostor i gde ponekad klasični jastuci izgledaju mali. Odišu elegancijom i unose otmenost i vanvremenski luksuz u spavaću sobu. Naziv su dobile po takozvanoj oksfordskoj tkanini, veoma otpornom i izdržljivom materijalu, od kojeg su se tada pravile.

Obe jastučnice su jednako udobne, jedina razlika je u njihovom izgledu. Za ležerniji izgled preporučujemo Zorya klasične jastučnice, dok za uglačan ili hotelski izgled spavaće sobe preporučujemo oksford ili kombinaciju ove dve vrste jastučnica.Dodatno u UREĐENJE DOMA

VRSTE SNOVA
VRSTE SNOVA

Iako još uvek mnogo toga ne razumemo o prirodi snova i njihovoj složenosti, u medicinskim i psihološkim zajednicama se generalno slažu da snovi odražavaju, barem delimično, naše podsvesno delovanje. Postoji nekoliko podela snova, a ova nam se učinila najinteresantnijom.
EGIPATSKI PAMUK
EGIPATSKI PAMUK

Egipatski pamuk je biljka koja se gaji isključivo u Egiptu u delti reke Nila, gde kombinacija plodnog tla i jedinstvene klime stvaraju savršene uslove da sorta Gossipium Barbadense raste sporije i tako proizvodi izuzetno fina i dugačka vlakna.